Lehet, hogy egy kémikus lesz a Jack Daniel’s nyolcadik lepárlómestere?

Chris Fletcher gyerekkora óta rajong a kémiáért, de a legmerészebb álmaiban sem gondolta volna, hogy ez teheti őt a világ egyik leghíresebb whiskey-jének mesterévé. Amerika legrégebben bejegyzett whiskey-lepárlójában az elmúlt 151 évben 7 whiskey-mester felelt azért, hogy minden csepp ital megfelelő minőségben hagyja el Lynchburgöt. Közülük az első maga Jack Daniel volt, jelenleg pedig Jeff... Tovább..


Chris Fletcher gyerekkora óta rajong a kémiáért, de a legmerészebb álmaiban sem gondolta volna, hogy ez teheti őt a világ egyik leghíresebb whiskey-jének mesterévé. Amerika legrégebben bejegyzett whiskey-lepárlójában az elmúlt 151 évben 7 whiskey-mester felelt azért, hogy minden csepp ital megfelelő minőségben hagyja el Lynchburgöt. Közülük az első maga Jack Daniel volt, jelenleg pedig Jeff Arnett tölti be ezt a posztot. Úgy tűnik lassan megvan, ki veheti át tőle a stafétát: aki nem más, mint az ötödik mester, Frank Bobo unokája.

Üvöltő sziréna és egy ütött-kopott tűzoltó csengő. Ezekkel játszott gyerekként Chris Fletcher a lepárlóban, míg nagyapja, Frank Bobo a whiskey-készítés folyamatait felügyelte. Akkoriban még nem sokat értett abból, mint jelent a Jack Daniel’s csapat tagjának lenni, most viszont már lassan öt éve ő maga is Jeff Arnett whiskey mester mellett dolgozik kóstolóként.

Fletcher kémia tagozatos volt a Tennessee Technological University-n, miközben némi zsebpénzért dolgozott a népszerű whiskey-gyárban. A tanulmányai befejezése után Louisville-ben állt a Brown-Forman alkalmazásába, ahol például az élesztőlaborban tevékenykedett és hordómintákat vizsgált, valamint tapasztalati tudományos kísérletekben is részt vett, vagyis kóstolt. Több tucat márkát és italt megismert ekkor.

2013-ban maga Jeff Arnett kereste meg, hogy legyen a jobbkeze. Chris gondolkodás nélkül igent mondott, és nem sokkal később –  pontosan 57 évvel nagyapja, Frank Bobo első munkanapját követően – elkezdte a munkát Jeff mellett. Erről így nyilatkozott Fletcher: „Amikor először visszajöttem a gyárba, azt éreztem, hogy újra együtt vagyok nagypapámmal.”

Ezzel a lépéssel a 11 fős kóstolócsapat tagja lett, és minden esély megvan rá, hogy Jeff visszavonulása esetén ő legyen a 151 éves márka nyolcadik lepárlómestere. Ezzel pedig családi hagyománnyá is teheti a whiskey-készítés mesterségét.

Chris Fletcher azt is elmondta, hogy legszívesebben kettő vagy három jégkockával issza a whiskey-t, ha néha koktélt készít, akkor Chris Fletcher’s Tennessee Old Fashioned kerül a poharába. Ennek pedig a receptjét is megosztotta: 4cl Jack Daniel’s Old No. 7 Tennessee whiskey-t egy kis cukorsziruppal elkeverünk, amit egy egész narancs facsart levével és pár csepp bitter sziruppal teszünk még különlegesebbé. A tetejét koktélcseresznyével díszítjük.


Source: Vincemagazin HU


Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (16)