„Ha van bor, küldj!” – áll egy ókori leleten

Több mint 50 évig volt kiállítva az Izraeli Múzeumban az a cserépdarab, amin a Tel Aviv-i Egyetem kutatói most szabad szemmel nem látható feliratokat fedeztek fel. Az üzenet Kr.e. 600 körül keletkezhetett, a Júdea elfoglalása előtti utolsó években. Fotó: Decanter Az óhéber nyelvű, agyagra, tintával írt szöveget a korábbi képalkotó módszerekkel nem lehetett felfedezni, a Tel... Tovább..


Több mint 50 évig volt kiállítva az Izraeli Múzeumban az a cserépdarab, amin a Tel Aviv-i Egyetem kutatói most szabad szemmel nem látható feliratokat fedeztek fel. Az üzenet Kr.e. 600 körül keletkezhetett, a Júdea elfoglalása előtti utolsó években.

Fotó: Decanter

Az óhéber nyelvű, agyagra, tintával írt szöveget a korábbi képalkotó módszerekkel nem lehetett felfedezni, a Tel Aviv-i kutatók most viszont multispektrális technikával vizsgálták újra a leletet, és így bukkantak rá azokra a sorokra, amik a cserép feltételezetten üres hátoldalán szerepeltek. Az üzenetet a Tel Avar-i erőd ellátmányfelelősnek címezték, és azt írják benne:

„… Ha van még bármennyi olaj az állomáshelyeden, küldd el. (A másik dolgot illetően) dobd el, el ne küldd! […] Ha van bor, küldj! […] És Ge’alyahu elvitt egy adag habzó (?) bort.”

Az üzenet azért is értékes, mert bár eddig is egyértelmű volt, hogy a korszakban kedvelték a jellemzően fűszerekkel dúsított borokat, abból az időből rendkívül kevés papirusztekercs maradt fent, így a fő írásos forrásokat az agyagdarabok biztosítják. A tintával írt feljegyzések azonban a leletek földből való kiemelése után azonnal halványulni kezdenek, így eddig gyakran előfordult, hogy ha nem dokumentálták a cserépen lévő írásjeleket közvetlenül a feltárás után, akkor később már semmi nyomuk nem látszódott. Az új módszerrel azonban több hullámhossz segítségével keresik a tintát, így korábbi, már elhalványult leletek üzeneteit is tudják rekonstruálni – igaz, a jelek megfejtéséhez tovább szakértők aprólékos munkájára van szükség.

Forrás: Decanter


Source: Vincemagazin HU


Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (30)